sadsad x
asdasd

Binlerce Yıllık Kadim Bir Lezzet Nar Ekşisi

04 Eylül 2020

BİNLERCE YILLIK KADİM BİR LEZZET KÜLTÜRÜ;
ŞİFA KAYNAĞI NAR EKŞİSİ…

Zengin salataların, enfes bir bulgur pilavının, çok sevdiğimiz kısırın, çiğ köftenin olmazsa olmazı; Türk yemek kültürünün en özel ögelerinden Nar Ekşisi; mutfağımıza özgü ve çok önemli bir sos olarak sofralarımızdaki önemini her dönem koruyor.

Anadolu insanının yaratıcı dokunuşlarıyla sofralarımıza dokunan nar ekşisinden bahsederken; kültürlerin, medeniyetlerin, mitolojilerin, dinlerin, masalların, kültürel figürlerin başkahramanı olmayı başaran bereketin ve bolluğun sembolü nar meyvesinden bahsetmemek olmaz.

BOLLUK, BEREKET VE LEZZET DOLU BİR YOLCULUK…

Nar tarih öncesi toplumlardan günümüze kadar, kırmızı sulu taneli sağlık kaynağı bir meyve olmanın yanında, dini kitaplarda, mitolojik öykülerde ve Türk halk kültüründe, özellikle de masallarda adına sıkça rastlanması yönüyle dikkat çekiyor.

Kültürümüzde ve Anadolu halk inanışlarında çocuk sahibi olma, evlenme ve düğün ritüellerinde değişik anlamlar yüklenilerek sembolleştirilen nar meyvesi birçok geleneğin de başrolünde yer alıyor. Örneğin nar taneleri ailenin zengin, çocuklarının çok olacağına inanışıyla yeni gelinlerin evlerine serpiliyor. Nar ve ayva gibi meyvelerin bıçakla kesilmeden yumrukla kırılarak yenmesi, araya bir yabancı sokulmaması anlamını taşıyor. Halk hekimliğinde şifa verici bir meyve olarak görülerek ağacına kutsallık atfedilen narın cennet meyvesi olduğu inancıyla tanelerinin yere dökülmesi günah sayılıyor.

Destan, masal, halk hikâyesi ve efsane gibi anlatmaya dayalı türlerin dışında atasözlerine, bilmecelere, manilere, ninnilere de konu edilen narı halk edebiyatında ve sözlü geleneğin hemen bütün türlerinde değişik özellikleriyle görüyoruz. Parlak ve kırmızı taneli yapısından dolayı sevgilinin dişi, güzelliği, gözyaşı narla tanımlanıyor. Halk şiirlerinde ise, sevgilinin yüzü, yanağı, sinesi, ağzı, dudağı ve kirpikleri nara benzetiliyor.

Güçlü bir besin kaynağı olmasının yanı sıra eski çağlarda nar meyvesine efsanevi ve büyülü özellikler atfedildiği dikkat çekiyor. Dini ritüel ve metinlerinde de adından sıkça söz edilen bir meyve olan nar yaşam ve ölümsüzlük simgesi özelliklerinden dolayı efsanevi bir meyve olarak anılıyor. Yaşattığı enerji ve canlılık hissiyle ise Yunan mitolojisine verimliliğin, üretkenliğin ve bolluğun sembolü olarak yansıyor. Aşk tanrıçası Afrodit’in kutsal nar ağacını Kıbrıs adasına kendi eliyle dikmesi, Zeus’un oğlu Dionysos öldürüldüğünde kanının aktığı toprakta nar ağacı yetişmesi, Kalypso’nun yaşadığı muhteşem adanın güzelliğini oluşturan meyve bahçeleri içerisinde nar ağaçlarının da yer alması ilk akla gelen örnekler olarak dikkat çekiyor.

İran mitolojisinde de yine yenilmezliğin ve gücün sembolü olarak kendine yer edinen, en güzel meyveler arasında kabul edilen nar ve nar ağacına Pehlevice yazılmış metinlerde defalarca rastlamak mümkün… Günümüzde imamzade türbelerinin yakınlarında, tepelerde ve kutsanan yerlerde bulunan nar ağaçları, kutsanıp adak için ziyaret ediliyor.

MUCİZEVİ NAR ETKİSİ!

Binlerce yıldan beri birçok kültürde bolluk ve bereket simgesi olarak kullanılan narın, antioksidan özelliğiyle antik dönemden günümüze çok sayıda bilimsel çalışmaya konu olduğu biliniyor. Şifalı bitkiler literatüründe yer alan nar, genellikle besleyici ve tedavi ediciler değerlendiriliyor ve çeşitli karışımlarla birlikte tüketiliyor. Hatta sadece meyvesi değil; çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılıyor.

İnsan sağlığına faydaları saymakla bitmeyen nar, lezzetli bir meyvenin çok ötesinde mucizevi bir şifa kaynağı olarak nitelendiriliyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruduğu bilinen nar, kolesterol ve şekeri de dengelerken genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruyor.
Nar hakkında yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi bulunduğunu; içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendirdiği de görülüyor.

NAR EKŞİSİ, BİR SOSTAN ÇOK DAHA FAZLASI…

Anadolu’nun dört bir köşesinde yetişen en özel ürünleri dalından tek tek toplayarak Seraf markasıyla beğeninize sunan Seraf Restaurant, Anadolu’nun kültürel zenginliğini yansıtan çok farklı tatlar ve çeşitlerle dolu bir mutfağın izinden yürüyen sıra dışı bir misyonu sahiplenerek son zamanlarda sıkça karşılaştığımız nar ekşisi-nar ekşili sos karmaşasını ortadan kaldırıyor ve “gerçek nar ekşisi”ni sofralarımıza taşıyor.

Seraf ekibi her yıl hasat zamanı Anadolu'nun en verimli topraklarından Hatay Reyhanlı’ya giderek özenle seçtiği narları tek tek dalından elleriyle topluyor. Seraf mutfağına gelen taptaze narların suyu, çekirdekleri ezilmeden çıkartılıyor. Tüm gün kısık ateşte kaynatılan nar suyu geleneksel yöntemlerle tahta kevgir kullanılarak karıştırılıyor, havalandırılıyor ve acı tat bırakmaması için de köpükleri toplanıyor. Lezzetinin yanı sıra  kalp hastalıklarına, enfeksiyonların iyileştirilmesine ve cildin yenilenmesine fayda sağlayan bu nefis nar ekşisi, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, sadece şifa kaynağı nar taneleriyle hazırlanıyor.

Siz de bu bolluğun, bereketin sembolü narın mucizevi faydalarını evinize taşımak, sofralarınızı sağlıklı ve gerçek bir nar ekşisiyle tatlandırmak istiyorsanız seraf.com.tr’yi mutlaka ziyaret edin.

İlikli kemik suyunun hazırlanması hikayesini izlemek için tıklayın.

Nar Ekşisi satın almak için tıklayın.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.